Tillbehören till ditt skapande

Tillbehören till ditt skapande

På sistone har jag funderat på vilka konstnärsmaterial som är nödvändiga för att måla.

När man precis har börjat kan det vara överväldigande att försöka räkna ut vilka material man behöver. Det finns så mycket konstrelaterade saker på marknaden att det kan bli mer förvirrande än nyttigt. Sakerna på den här listan är alla prisvärda och tillgängliga för de flesta som vill börja med oljemålning.

1) Pappershanddukar

Handdukar är praktiska för att torka av ytor rena eller smutsiga penslar, eller till och med för att städa upp spill om du använder lösningsmedelsfärger (som färgförtunning/terpentin smälter bort).

2) En liten hink med vatten

Detta är användbart för att späda ut färgen med vatten när våt-i-våt-målning (vilket innebär att du målar på våt (nymålad) färg).

3) Pappersmuggar med lock

Detta är användbart för att späda ut färg eller för att hålla vatten.

4) Penslar

Kanske ganska självklart, men penslar är ett givet tillbehör när man ska måla något. Det finns penslar i olika former, storlekar och material.

5) Färgpalett

Papperspaletter kan köpas i konstbutiker, och du kan också använda tallrikar av styropor (så länge de inte har någon plastbeläggning) eller engångstallrikar av papper. Du kan till och med bara använda kartong när du målar om det är allt du har till hands.

Jag sätter ordet färg inom citationstecken eftersom vissa oljefärger inte är tillräckligt pigmenterade för att användas ensamma – jag brukar till exempel blanda kadmiumrött med vitt och blått innan jag applicerar det på min målaryta

6) En palettkniv

Jag brukar använda en palettkniv i metall när jag blandar färg, men jag har också en träkniv för att applicera färg på duken. Palettknivar är också bra för att skrapa bort torkad oljefärg från paletten eller målningsytan. Det kan också användas till själva målningen för att få texturer och mönster som man inte kan få med en pensel.


Kommentarer är stängda.